Kako nadzirati i povećati uspješnost zaposlenika uz e-učenje

Obuka osoblja važan je dio svake poslovne aktivnosti. Omogućuje Vam da nadmašite konkurenciju i da uspjeh Vaših zaposlenika bude veći. Nakon što započnete s obukom za e-učenje, sljedeći je korak procijeniti njegovu učinkovitost. Važno je pratiti koji su sadržaj Vaši učenici najbolje razumjeli i je li postupak bio uspješan ili ne.  

Kako znati doprinosi li Vaš eLearning trening rastu Vašeg poslovanja?

Stvorite popis ključnih poslovnih ciljeva

Prije nego što uspijete pratiti izvedbu, razvijte određeni skup kriterija na koje ćete se usmjeriti.  Prepoznajte organizacijske ciljeve koje će Vam obuka e-učenjem Vaših zaposlenika pomoći da postignete.

To uključuje analizu potreba za obukom kako biste proučili nedostatke vaše trenutne strategije, kao i da biste utvrdili individualne potrebe vaših zaposlenika. Ako, je na primjer, većina Vašeg prodajnog osoblja slabo ocjenjena u anketi o zadovoljstvu kupaca, možete uključiti aktivnost obuke koja simulira različite situacije u radu i interakciji s kupcima. Jednom kada program obuke započne, bit će potrebno pratiti kako zaposlenici poboljšavaju svoj pristup kupcima u skladu s napredovanjem obuke.

Pratite pojedinačne performanse

Najbolji način da znate funkcionira li vaš trening za e-učenje/eLearning je procijeniti učinkovitost treninga na pojedinačnoj razini. Umjesto tradicionalnog papira koji uključuje tiskane potvrde i rezultate ispita, softver za obuku zaposlenika pruža detaljne mjerne podatke.

Uz to možete stvoriti izvješća s podacima kako biste skratili vrijeme potrebno za analizu. Možete prepoznati praznine koje treba popuniti kako bi se poboljšao ROI (Return on Investment) obuke za učenje i prilagodio postupak.

Evo nekoliko pojedinačnih pokazatelja izvedbe koje možete dodati na svoj kontrolni popis:

  • Učinak zaposlenika tijekom simulacija i ostalih aktivnosti obuke za elektroničko učenje nadahnutih stvarnim situacijama
  • Vrijeme dovršenja u odnosu na procijenjeno vrijeme rada
  • Koliko brzo zaposlenici popunjavaju praznine u osobnom učinku i vještinama
  • Usporedba s ostalim zaposlenicima kako biste identificirali najbolje

Stvorite simulacije i scenarije kako biste otkrili nedostatke

Postoji nekoliko načina kako provjeriti stručnost zaposlenika putem metoda kvalitativne procjene. Međutim, provjera učinka zaposlenika na praktičnoj razini malo je složenija, pogotovo kad osoblje radi na daljinu. Srećom, softver za obuku zaposlenika može se koristiti za testiranje njihovog iskustva i razumijevanja pomoću razgranatih simulacija i scenarija.

Pomoću simulacija možete procijeniti kako zaposlenici reagiraju na izvanredne situacije ili čak na svakodnevne poslovne izazove, poput rješavanja zahtjevnog klijenta ili rješavanje problema sa softverom. 

Ove procjene također vam daju priliku prepoznati nedostatke u Vašoj strategiji treninga. Na primjer, ako većina sudionika ne može podnijeti pritisak stvoren svakodnevnim radnim zadacima, mnogi od njih neće moći dovršiti simulaciju ili, ponekad, mogu odabrati pogrešne putove rješenja. 

To je jasan pokazatelj da svoju obuku trebate preispitivati ​​redovitim izlaganjem zaposlenika realnim simuliranim situacijama.

Razvijte raspored izvještaja

Trening za e-učenje omogućuje Vam odabir izvješća koja želite vidjeti te kada i na koji način će se prikazivati. Na primjer, ako trebate procijeniti rezultate izvedbe korisničke službe kako biste bili sigurni da rade prema očekivanjima, možete postaviti automatsko tjedno izvještavanje koje će se slati izravno na vašu e-poštu.

Također možete stvoriti tjedni ili mjesečni popis ključnih LMS mjernih podataka, kao što su ključni pokazatelji uspješnosti koji podržavaju Vaše ciljeve i rezultate treninga. Ovaj zadatak također možete prenijeti drugom kolegi iz Vašeg tima ili odgovarajućim šefovima odjela koji će podatke koristiti za nadgledanje zaposlenika.

Omogućite personalizirani trening

Postoje dva personalizirana pristupa treningu koja se mogu primijeniti. 

Prvi se sastoji od staza osposobljavanja koje zaposlenicima omogućuju odabir najrelevantnijih aktivnosti obuke za e-učenje. 

Drugi je ugovor o obuci za e-učenje koji osnažuje zaposlenike i ovlašćuje ih da preuzmu vlastito educiranje i razvoj. 

Softver za obuku zaposlenika pomaže timovima da postignu svoje ciljeve učenja i prate svoj napredak. Ovaj sustav također olakšava praćenje nedostataka u izvedbi i interveniranje u postupak kada je to potrebno. Primjerice, zaposleniku treba više vremena nego što se očekivalo da bi dobio certifikat ili ima poteškoća u izvršavanju aktivnosti osposobljavanja temeljenih na vještinama koje su u skladu s njihovim radnim zadaćama. LMS metrike omogućuju Vam da identificirate ta područja radi poboljšanja i prilagodite svoju strategiju obuke za učenje prema njihovim potrebama.

Namjenski tečaj e-učenja/eLearning je ulaganje u Vaše zaposlenike. Stoga morate pronaći pravi alat za obuku. Odaberite kombinaciju koja nudi napredne mogućnosti izvještavanja i analize, koja ima robustan sustav vrednovanja i sustav povratnih informacija za praćenje svake komponente treninga.