eLearning trendovi na koje treba obratiti pažnju u 2021.

Dolaskom COVID-a organizacije širom svijeta prisiljene su preispitati svoje poslovanje, obuku i opremanje svojih zaposlenika potrebnim znanjima i vještinama kako bi se mogle suočiti s izazovima koje predstavljaju prekidi u poslovanju i poslovna dinamika. Kako se organizacije pripremaju za usavršavanje i prekvalifikaciju svojih zaposlenika u nadolazećoj godini? Koji će tehnološki i sadržajni trendovi utjecati na digitalni prostor za učenje i na prostor za obuku u idućoj godini? Kako možete iskoristiti ove trendove i poboljšati svoju strategiju učenja 2021. godine?

Donosimo neke ključne trendove koji će preoblikovati učenje i to ne samo u narednoj godini.

Pogledajmo prvo tehnološke trendove.

1. Umjetna inteligencija

Nekoliko istraživanja ukazuje na to da umjetna inteligencija (AI Artificial Intelligence) nastavlja rasti i da će i u budućim godinama biti trend broj 1 u tehnološkom prostoru. Nije ni čudo što se mnoga velika imena hvataju za to jer će to pomoći ljudima da dobiju pristup sadržaju i asistenciju.

Čvrsto vjerujemo da je UI važan trend. Sve se više koristi za automatizaciju nekoliko svakodnevnih ili rutinskih zadataka koje su ljudi radili prije samo nekoliko godina, omogućavajući ljudima da se usredotoče na zadatke koji zahtijevaju vještine razmišljanja višeg reda. Jedan od najvećih trendova bila je automatizacija zasnovana na procesima.

U prostoru digitalnog učenja umjetna inteligencija igrat će veliku ulogu u 2021. godini, a i kasnije. Pomoći će personalizirati iskustva učenja, protumačiti podatke ili izvješća generirana za tečajeve i dati bolje preporuke.

2. Analitika učenja

Analitika učenja je mjesto gdje se Big Data (velike količine podataka) susreće s tradicionalnim kvantitativnim metodama u obrazovanju. Vlade, sveučilišta, organizacije za testiranje i pružatelji masovnih otvorenih tečajeva prikupljaju podatke o učenicima i načinima na koje uče. Međutim, uglavnom je neiskorišten do pojave alata, metoda i algoritama koji pomažu obuhvatiti stvarne namjere učenika.

Analitika učenja pomaže u mjerenju ključnih pokazatelja uspješnosti učenika i pomaže učenicima da shvate svoje snage i područja poboljšanja na kojima mogu raditi. Analitika učenja igrat će glavnu ulogu 2021. godine, jer se sve više učenja odvija kroz digitalni medij.

3. Personalizirano učenje

Personalizirano učenje u jednostavnim terminima znači pružanje sadržaja i aktivnosti na temelju izbora i izvedbe učenika. Kako bi se učenicima pomoglo da pohađaju module po svom izboru, koriste se putovi i načini obuke zasnovani na prethodnim procjenama ili preporučeni putovi učenja na temelju prethodnih izbora.

Vjerujemo da će personalizirano učenje i dalje biti glavni trend i u 2021. godini. Vidimo da se koristi zajedno s umjetnom inteligencijom, mehanizmima za procjenu i ostalim alatima, što postaje nužno u “oružarnici” L&D (Learning&Development) timova.

4. Prilagodljivo učenje

U prilagodljivom učenju personalizacija učenja događa se pomoću algoritama, procjena i mapiranja kompetencija na treningu. Uz prilagodljivo učenje, zaposlenici mogu imati fleksibilne rasporede učenja. Učenici mogu odabrati svoj način učenja. Učenici mogu učiti iz sadržaja vlastitim tempom. Dakle, zaposlenici ovu obuku doživljavaju kao priliku, a ne kao zadatak koji treba obaviti.

Prilagodljivo učenje osigurat će učenicima pravo znanje koje se pruža u pravim dozama i intervalima. Prilagodljivo učenje bit će glavni trend u 2021. godini i kasnije.

5. Platforme za mikroučenje

Platforme za mikro-učenje porasle su u posljednjih godinu dana i nastavit će rasti kao snažan alat za učenike da pristupe utjecajnom učenju veličine malih zalogaja (bite-sized). Platforme za mikroučenje imaju za cilj pomoći učenicima da brzo i učinkovito nauče materiju. Dok neki koriste (pr)ocjenjivanje kao svoju osnovnu strategiju, drugi koriste tečajeve i gamifikaciju (učenje kroz igranje) kako bi učenje bilo učinkovito.

Pomaže organizacijama u nekoliko minuta stvoriti i objaviti tečajeve, neometano ih uvoditi i pratiti izvedbu učenika pomoću ugrađene intuitivne analitike kao i korištenje paradigme kontinuiranog učenja.

U idućem članku donosimo trendove u sadržajima e-učenja koji će dominirati 2021. i kasnije.