Razlika između eLearning i mLearning sadržaja

Učenici više nisu vezani za svoja radna mjesta i stolove uslijed porasta rada i nastave na daljinu te se sadržaj edukacije isporučuje na njihove uređaje koje mogu držati u ruci i gdje ga mogu konzumirati u pokretu. Iako se e-učenje i m-učenje u mnogim slučajevima koriste naizmjenično, ta se dva načina učenja razlikuju u nekoliko aspekata. Ovdje navodimo glavne razlike između oba pojma.

Definicije


“E” u eLearningu znači “elektroničko”. Dakle, eUčenje je bilo koji oblik učenja koji se pruža pomoću elektroničkih uređaja, poput računala, putem kanala, poput Interneta. Međutim, učenje se može pružiti i putem Intranet/ Extranet mreža. “M” u M-učenju je “mobilno”. Dakle, MLearning je bilo koji oblik znanja koji se pruža pomoću ručnih i prijenosnih uređaja.

Što im je zajedničko? mLearning je podskup e-učenja jer se i jedni i drugi oslanjaju na digitalnu komunikaciju kako bi podučavali učenike

Kada biste trebali odabrati jedno umjesto drugog?

eLearning putem stolnog računala ili laptopa dobiva naklonost kada svoju publiku morate podučavati određene vještine ili temeljito znanje o predmetu.

Odabirete MLearning/mobilno učenje za podršku trajnom procesu učenja, u kojem učenik treba brz pristup manjim dijelovima informacija, obično u pokretu.

Ako nekoga morate naučiti upravljati strojem ili ga naučiti politike organizacije o npr. upravljanju ljudskim resursima, odaberite eUčenje. Ključne riječi za e-učenje su: strukturirane, formalne i vremenski ograničene.

Ako želite da vaši učenici imaju prikladan popis obveza dok su u trgovini, stvorite grumen za učenje koji mogu nositi u džepovima ili ga upotrijebiti ako i kada im zatreba. Ključne riječi mLearning su: na zahtjev, točno na vrijeme i svjesni konteksta.

Mobilni uređaji mogu biti izvrstan dodatak na vaše postojeće zadatke pružajući zaposlenicima priliku da prouče i ojačaju svoje razumijevanje kurikuluma u pokretu.

Dizajn tečaja

Ako je to eLearning, obično će biti na stolnom ili prijenosnom računalu, dakle, veliki ekrani.

Možete osloboditi svoju kreativnost kada dizajnirate tečaj e-učenja. Ako stvorite primamljiv izgled, prepun prave količine drame i napetosti, budite sigurni da će vaš učenik proći do kraja tečaja.

S druge strane, kad govormo o mLearningu, što vidite? Mali ekrani i učenici koji zaviruju u njih dok čekaju u liječničkoj ordinaciji, na tramvajskoj stanici ili dok čekaju prijatelje u kafiću. Osim toga, nemate punu pažnju učenika jer mobiteli stalno pište obavještavajući svoje vlasnike o trenutnim događajima. Dakle, nastavne jedinice za mUčenje moraju smjestiti sadržaj u mali prostor, ne više od jedne ideje na jednom zaslonu. M-nastavne  jedinice za učenje imaju jednostavne zaslone s jednostavnom navigacijom.

Zlatno je pravilo: za stvaranje uspješnih dizajna M-učenja/MLearning, presudno je razumijevanje konteksta.

Pazite na vrijeme trajanja

Odrasli korporativni studenti nemaju svo vrijeme na svijetu. Korisnici pametnih telefona među njima imaju još manje vremena. Dakle, ako kreirate tečaj e-učenja, neka ne traje duže od 20 – 30 minuta. S druge strane, podijelite svoje tečajeve M-učenja na male zalogaje dužine trajanja 3 do 15 minuta. Možete koristiti videozapise, ali oni ne bi trebali biti duži od 3 minute. Napokon, ne želite zakrčiti propusnost mreže.

SAŽMIMO

ZAKLJUČAK

eUčenje i mLearning ne natječu se međusobno. Oboje mogu sudjelovati u kombiniranom programu učenja gdje se M-učenje nadopunjava tečajevima e-učenja.