5 eLearning trendova koji su dominirali u 2020.

Prema istraživanju svjetskih trendova, tržište e-učenja do 2026. doseći će 375 milijardi dolara. To znači da postoje brojne mogućnosti za tvrtke koje žele koristiti e-učenje za poticanje rasta i širenja.

U ovom ćemo članku pogledati 5 trendova e-učenja koji su dominirali u industriji e-učenja u 2020. godini.

1. Mobilno učenje

Studije navode da će do 2025. gotovo 3/4 web populacije pristupiti internetu isključivo putem svojih pametnih telefona. Povećana upotreba mobilnih uređaja proširuje se na pristup sadržaju obuke i učenja putem mobilnih uređaja.

To znači da je, kako bi se udovoljilo potrebama mobilnih učenika, presudno izgraditi tečajeve imajući na umu mobilne korisnike i osigurati da materijali budu dovoljno reaktivni i fleksibilni da omogućuju objavljivanje na više izlaza. To će učenicima pružiti najbolje iskustvo bez obzira s kojeg uređaja pristupaju svom obrazovanju ili osposobljavanju.

2. Mikroučenje

Mikro učenje je savršeno za novu generaciju učenika s kraćim rasponom pažnje.

Kako bi se učenicima pomoglo da na učinkovitiji način apsorbiraju znanje, neophodno je da se informacije daju brzinom koja odgovara njihovoj sposobnosti fokusiranja.

To će poboljšati prijenos učenja i angažman, kao i povećati brzinu razvoja. Također će pomoći u smanjenju razvojnih troškova za tvrtke koje žele dobiti najviše od svog učenja i razvoja.

3. Personalizirana iskustva u učenju

Ovaj je trend započeo s milenijalcima, no kako pravi digitalni urođenici – generacija Z – počinju ulaziti na tržište rada, organizacije će imati koristi pružajući im personalizirana iskustva učenja koja uključuju vođeni i mobilni sadržaj, gamificirani sadržaj, serviranje sadržaja „u malim zalogajima“ i druga iskustvena učenja koja su u skladu s njihovom navikom da im je internet uvijek na dohvat ruke.

4. Procesi vođeni podacima

Podaci utječu na društvo na razne načine. U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo kako moć podataka utječe na pojedince i poduzeća. Primjer su GDPR propisi.

Danas je od vitalnog značaja za dizajnere ne samo da znaju najučinkovitije načine korištenja podataka za informiranje o svojim odlukama, već i nauče kako zaštititi podatke i onih koji uče na mreži.

5. Uspon vršnjačkog učenja

Velik dio razvoja mekih vještina koji se odvija u mnogim organizacijama širom svijeta događa se putem sadržaja za učenje koji kreiraju vršnjaci i suradnici.

Prema LinkedIn-u, meke vještine poput kreativnosti, analitičkog rezoniranja i uvjeravanja bile su među najtraženijim vještinama koje su organizacije htjele kultivirati u 2019. Taj je trend nastavio rasti u 2020. godini, a one tvrtke, koje imaju sposobnost pakiranja i skaliranja vršnjačkog učenja ove vrste, su one koje će napraviti najveće pomake u premošćivanju sve većeg jaza u vještinama.

Ostanite s nama i otkrit ćemo Vam i najveće trendove koji će vladati u e-učenju/eLearning 2021.