Četiri laka načina da organizirate sadržaj e-učenja

Recimo da dizajnirate tečaj e-učenja, sakupili ste sav svoj sadržaj i spremni ste baciti se na posao. Pregledali ste svoje materijale i sortirali ste “lijepo bi bilo znati” od “treba znati”. Sada ste spremni započeti s postavljanjem sadržaja u svom tečaju. Ali, osjećate da ste zaglavili.

Razmišljate: kako mogu organizirati ovaj sadržaj? Kako odlučiti što prvo predstaviti, a što predstaviti posljednje? Kako mogu biti siguran da svoje učenike neću odjednom preopteretiti s previše informacija?

 Red i organizacija ljudima su vrlo važni. Želite svoje učenike educirati za uspjeh i prezentirati sadržaj na način koji im može pomoći da se usredotoče na ono što trebaju znati, a ne da se zbune zbog načina na koji je sadržaj organiziran.

Dakle, ako si postavljate ta pitanja, nemojte brinuti, jednostavno nastavite čitati i otkrijte četiri jednostavna sustava pomoću kojih možete organizirati sadržaj svog sljedećeg tečaja.

Abecednim redom

Ovo je često izravan i logičan način organiziranja sadržaja, a budući da svi abecedu učimo u vrlo ranoj dobi, to je intuitivan i tradicionalan sustav organizacije. Ovaj sustav omogućava učenicima da lako pronađu određene informacije. To je posebno dučinkovito za predstavljanje tekstualnog sadržaja poput terminologije ili ključnih riječi.

Na primjer, svojim učenicima predstavljate stručne riječi i njihove definicije. Bilo bi sasvim logično predstaviti te riječi po abecednom redu.

Kategorički

Ponekad je najbolji način da svoj sadržaj podijelite tako da ga podijelite u kategorije, posebno kada ima puno sadržaja koji izgleda pomalo preopterećujuć kada se dijeli odjednom. Na primjer, recimo da stvarate tečaj e-učenja za prodajni tim o svim dostupnim proizvodima. Umjesto da predstavljate sve proizvode odjednom, što bi moglo biti zastrašujuće za učenika, možete ih podijeliti u kategorije: Elektronika, Aktivnosti na otvorenom itd. i dopustiti im da istovremeno istražuju manje odlomke kojima će lakše upravljati u datom trenutku.

Prema važnosti

Još jedan učinkovit pristup organizaciji sadržaja je postavljanje predmeta prema važnosti, imajući na umu da se učenici vjerojatno više fokusiraju na početku vašeg tečaja i gube entuzijazam (i potencijalno zanimanje i raspon pažnje) kako sadržaj napreduje. Zapamtite ovo i postavite svoj najvažniji sadržaj na početak.

Na primjer, ako razvijate tečaj o proizvodu za svoj prodajni tim, biste li kao svoj prvi proizvod predstavili komplet za zaštitu od hrđe od 1000 kuna ili biste im pokazali automobil u vrijednosti 130 000 kuna. Vjerojatno automobil, jer je važniji i vodio bi mnogo većoj zaradi.

Slijedom


Kada predstavljte postupak ili zadatak, sjajna je ideja podijeliti te podatke uzastopno. Učeniku ima više smisla ako korake 1-2-3 gleda tim redoslijedom, nego ako korake gleda unatrag ili pomiješanim redoslijedom. Prikazivanje sekvencijalnog redoslijeda može pomoći učenicima da zadrže redoslijed procesa kada ga moraju sami provesti. Sve što se događa u vremenskom slijedu ili vremenskom razdoblju obično se može organizirati uzastopno.

Na primjer, vaš tečaj e-učenja obučit će prodavače kako zaključiti prodaju s kupcem. Bilo bi logično predstaviti taj postupak kronološkim redoslijedom, počevši od toga kako pristupiti i pozdraviti kupca, kako postupati s prigovorima i na kraju, kako ugovoriti. Ako se ovaj postupak odvija drugim redoslijedom, to bi moglo biti štetno za proces učenja zbunjujući vaše učenike.

Zapamtite, neka vas vodi sadržaj tečaja. Jeste li primijetili kako smo u ovom članku organizirali četiri metode organizacije? Točno, naveli smo ih abecednim redom! Imate li sustav koji koristite za organiziranje sadržaja?

Želite isprobati nešto što ste ovdje naučili? Javite nam se za još korisnih savjeta o svemu vezanom uz e-učenje.