Vizualni elementi koji ne smiju nedostajati u vašem tečaju e-učenja – drugi dio

Vaši su zaposlenici jako zauzeti i pod stresom. Srećom, postoji način da im privučete pažnju i uklonite vanjske smetnje. U drugom dijelu članka procijenit ćemo ostale vizualne elemente koje svaki mrežni trening mora imati da bi se angažirali polaznici.

Vremenske crte 

Vremenske crte apsolutno su nužne za mrežne tečajeve koji uključuju povijesne podatke ili trendove. Još bolje, stvorite interaktivne vremenske trake koji sadrže skočne prozore, hiperveze i slike. 

Na primjer, polaznici obuke kliknu prvi datum da bi pristupili dodatnim mrežnim resursima, poput internetskih videozapisa o obuci koji pokrivaju značaj događaja. 

Vremenski trakovi također su idealni za obuku e-učenja temeljenu na aktivnostima. Jednostavno označite svaki korak postupka na vremenskoj traci kako bi ga zaposlenici mogli pregledati u linearnom formatu.

Trake napretka


Zaposlenici moraju znati kamo idu i odakle su. To potiče njihovu motivaciju i daje im osjećaj svrhe tijekom procesa obuke za učenje. Također im pomaže da ostanu na tragu i prate svoje ciljeve. 

Na primjer, mogu brzo vidjeti koje zadatke još trebaju izvršiti da bi dobili certifikat. Uključite traku napretka na svaki zaslon koji služi kao podsjetnik i pruža zaposlenicima dodatni poticaj koji im je potreban.

Gumbi i ikone


Navigacijski gumbi sastavni su dio vašeg cjelokupnog dizajna.
 

Baš poput trake napretka koja zaposlenicima daje jasne upute. “Jasno” je imperativna riječ. 

Vaša navigacija trebala bi biti besprijekorna i prelaziti s jednog zaslona na drugi. To su poznati gumbi i jasne mrežne upute. 

Ikone društvenih medija također su idealan dodatak internetskim tečajevima jer omogućavaju zaposlenicima brzi pristup stranicama i grupama na društvenim mrežama, što olakšava internetsku suradnju.

Likovi za identifikaciju


Likovi, crtići i slike dodaju ljudski element vašem tečaju e-učenja. 

Vjerojatnije je da će se zaposlenici povezati s materijom kad postoji lik u kojem se prepoznaju. Primjerice, poduzetnik koji se na radnom mjestu suočava s istim poteškoćama i izazovima. 

Podignite stvari na sljedeću razinu dodavanjem stripova kako biste likove pretvorili u osobne vodiče. 

Postoji nekoliko trikova za odabir najboljih likova za vaš tečaj učenja. Idealno bi bilo da lik ima izgled koji učenici mogu prepoznati kao, na primjer, obaveznu odoru. Likovi će se također morati uskladiti s osnovnim objektom i ciljevima učenja.

Izbornici na mreži


Posljednji, ali ne manje važni, izbornici najvažniji su vizualni elementi koje treba uključiti u tečajeve učenja. Pružaju zaposlenicima pregled mrežnih aktivnosti obuke, obrazaca i procjena koje trebaju ispuniti

Također možete napraviti vlastite internetske izbornike u nelinearnom formatu. Primjerice, zaposlenici mogu odabrati svoju sljedeću aktivnost na mreži s popisa hiperveza ili tematske karte, poput „drvnog“ izbornika koji se grana na različite teme i aktivnosti. 

Provjerite je li vaš izbornik istaknut na glavnoj stranici te mogu li mu zaposlenici pristupiti u bilo kojem trenutku tijekom internetskog tečaja.

Imajte na umu da su vizualni elementi tu da podržavaju najvažnije dijelove. Trebali bi pojačati temu predmeta i ne smiju odvlačiti pažnju. 

Zlatno pravilo vizualnog dizajna u internetskim treninzima je “manje je više. Svaka slika, grafika i gumb koje uključite moraju imati svrhu. Ako ne, možete završiti s dizajnom koji pretrpava internetske treninge i može prouzročiti kognitivno preopterećenje.