Vizualni elementi koji ne smiju nedostajati u vašem tečaju e-učenja – prvi dio

Postoji bezbroj razloga za uključivanje uvjerljivih vizualnih sadržaja u vaš mrežni tečaj. Pomažu pojednostaviti složene koncepte, povećavaju zadržavanje znanja i dodaju više interaktivnosti tečaju e-učenja, ali prostor na ekranu je ograničen. 

Stoga morate pažljivo odabrati svoje vizualne elemente. U iduća dva članka govorit ćemo o 9 vizualnih elemenata koji ne smiju nedostajati niti jednom tečaju učenja.

Evo prvog dijela

Ciljani fontovi

Fontovi su jedan od najčešće zanemarenih vizualnih elemenata u internetskom obrazovanju. Svi koristimo tekst kako bismo prenijeli najvažnije dijelove, ali oni također mogu postaviti pravi ton za cijeli tečaj učenja, zato je odabir pravih fontova presudan. Moraju se uskladiti s ciljevima predmetne obuke i učenja, bez ugrožavanja čitljivosti. 

Na primjer, elegantan ili umjetnički font može odražavati sofisticiranost vaše marke, ali studentima vašeg poslovanja može biti teško čitljiv. Boja fontova također može pomoći ili ometati učinkovitost cjelokupnog dizajna internetskog tečaja. Imajte na umu da je kontrast ključ. Odlučite se za boje fonta koje odgovaraju vašoj postojećoj paleti.

Relevantne slike

Slike na tečajevima e-učenja povezuju se s vašim korporativnim studentima, ali samo ako su povezane s objektom treninga i podržavaju željene ishode treninga

Na primjer, slika koja privlači pažnju može potaknuti raspravu i tako natjerati zaposlenike da o njoj razgovaraju i raspravljaju. Međutim, to može biti i smetnja umjesto vrijednog pomagala u učenju.

Provjerite jesu li sve slike relevantne, lako prepoznatljive i ciljane za vašu publiku.  Postoji niz besplatnih web stranica sa slikama s kojih možete preuzeti materijal za obogaćivanje internetskog treninga.

Infografika

Infografika se godinama koristi u marketinškoj industriji kako bi istaknula trendove i pokazala prednosti proizvoda. 

Međutim, oni su također izvrstan alat za mrežne treninge. Infografika kombinira tekst sa slikama kako bi pojednostavila složenu materiju. Na primjer, korak-po-korak vizualni vodič kroz postupak koji se odnosi na posao. Ključ stvaranja učinkovite infografike mora biti i dalje bitan. Samo unesite podatke koje trebate znati kako biste spriječili kognitivno preopterećenje i poboljšali zadržavanje znanja.

Grafikoni

Grafikoni pretvaraju sirove podatke u lako razumljive vizualne elemente i poboljšavaju razumijevanje.

Na primjer, statistika koja ističe važnost pridržavanja sigurnosnih protokola na radnom mjestu. Um je u stanju učinkovitije asimilirati informacije kada su u vizualnom formatu. 

Ključno je dodavanje boja, grafika i ostalih privlačnih vizualnih elemenata kako bi se istakli. Crno-bijela grafika može se primijetiti, no zaposlenici će se sjetiti što je napravljeno u živopisnim nijansama i relevantnim slikama.

Saznajte koji još vizualni elementi ne smiju nedostajati u vašem tečaju e-učenja u idućem članku.

Nastavit će se…