Koraci za stvaranje zanimljivih tečajeva e-učenja

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći u pripremi, izradi i izvođenju zanimljivih tečajeva e-učenja.

PRIPREMITE SE

Bez obzira stvarate li vlastiti sadržaj ili ulažete u angažiranje dizajnera nastave za to, morat ćete iznijeti plan sadržaja tečaja.

Prvi korak u stvaranju tečaja je prepoznavanje ishoda učenja ili ciljeva koje želite da studenti postignu. Utvrdite specifične ciljeve, a ne opće. Ti će ciljevi tada poslužiti kao okvir za sadržaj vašeg tečaja. Ne zaboravite se usredotočiti na svoju ciljnu publiku. Što trebaju znati ili pokazati nakon završetka tečaja?

Učenje putem tehnologije trebalo bi biti privlačno, informativno i zabavno iskustvo.

Ako tečaj ne angažira vaše studente ili ih preoptereti informacijama, ciljevi učenja neće biti postignuti. Strukturirajte sadržaj tako da ga podijelite na način da za vašeg učenika postoji održiv put učenja.

Morate razmisliti koji ćete format koristiti za isporuku sadržaja jer će to odlučiti platformu upotrebe. Pažljivo provedite vrijeme planirajući i organizirajući sadržaj predmeta, tako da će vašim studentima biti lakše raditi na njemu.

IZRADA

Dovršili ste strukturu tečaja i identificirali sadržaj, pa je vrijeme da ga počnete izrađivati.

Ljudi uče na različite načine, pa vrijedi ponuditi tečaj u širokom rasponu formata koji odgovaraju različitim stilovima učenja i okruženjima. Na primjer, mogu se ponuditi kratki video vodiči dodavanjem titlova kao i zvuka; ili tečajevi s interakcijama koji uključuju studenta.

Važno je razmotriti kako će vaši učenici pristupiti sadržaju: putem stolnog računala, tableta ili pametnog telefona. Zapravo, ovisno o platformi, sadržaj će se morati razlikovati: ako korisnici pristupe sadržaju putem svog mobilnog uređaja, sadržaj mora biti kratak i sažet, naprimjer s videozapisima duljine od 2 do 3 minute.

Istaknite najvažnije stavke koje trebaju zapamtiti u velikim dijelovima tekstualnog sadržaja.

Slično video zapisu, i sadržaj podijelite na kratke videozapise kako bi učenici mogli uzeti vremena za obradu naučenog.

Podjela sadržaja korisna je da bi učenik bio fokusiran i ne izgubio zanimanje za trening; također možete umetnuti priče i igre kako biste angažirali učenike.

Dodajte kratki kviz za testiranje novostečenog znanja na kraju svakog modula kako biste potaknuli studente da obrate pažnju.

Konačno, sadržaj mora biti vizualno privlačan za zadržavanje pažnje učenika.