Kako izbjeći stvaranje dosadnog tečaja za e-učenje?

Jedno od glavnih pitanja o e-učenju je: kako sadržaj tečaja učiniti privlačnijim i interaktivnijim? S obzirom na stanje mnogih tečajeva e-učenja, ovo je dobro pitanje. 

Je li sadržaj tečaja dosadan?

Kako je tečaj dosadan.

Je li problem u tome što je sam sadržaj dosadan ili je sadržaj besmislen i nebitan za ono što osoba treba?

Radim puno malih kućanskih poslova. Budući da nisam najvještiji majstor, provodim puno vremena gledajući videozapise i čitajući članke na mreži pokušavajući shvatiti što učiniti. Kao što se i očekivalo, kvaliteta sadržaja varira. Međutim, sadržaj mi obično nije dosadan.

Puno je sadržaja koji nisu prilagođeni mojim specifičnim potrebama. Ali u redu je. Mogu brzo krenuti dalje. Ne zapnem još dvadeset minuta na nečemu što mi je potpuno beskorisno.

Što je dosadan tečaj?

Dosadni tečajevi postoje, a većina ih uključuje regulatornu obuku ili obuku za poštivanje propisa.  Nećemo ga se riješiti. Neizbježno je u svijetu učenja. Opet, problem nije što je sam sadržaj dosadan.

Umjesto toga, mnoštvo je informacija uglavnom odvojeno od svijeta učenika.

Drugi uzrok koji sadržaj može učiniti dosadnim jest taj što se ciljevi učenja tečaja često postavljaju oko isporuke sadržaja, a ne radnji vezanih uz njega. Drugim riječima, predstavljeno je puno informacija, ali im nije rečeno kako ih smisleno primijeniti.

Kako izbjeći dosadan sadržaj?

Učenje je složeno, ne samo u smislu informacija. Gledanje prezentacije ili tečaja e-učenja samo je dio čovjekova puta rasta. Učenje je hrana koju konzumiramo, ali negdje u procesu treba je probaviti, pretvoriti u energiju i iskoristiti.

Obično ljudi se bave vrlo različitim aktivnostima. Oni komuniciraju s drugima i donose odluke. Dobar tečaj razmatra kontekst primjene sadržaja u stvarnom svijetu: Kako sadržaj tečaja utječe na interakciju s drugim ljudima? Kako to utječe na proces donošenja odluka?

Pokušajte izgraditi tečajeve čiji su sadržaj situacije koje se bave tim aspektima. 

Umjesto slanja informacija bez konteksta, on stvara interakcije koje simuliraju donošenje odluka u stvarnom svijetu i u kojima je sadržaj uokviren u smislen kontekst.

Učini to i više nećeš stvarati dosadne tečajeve.

Ovlašteni prijevod preuzet iz izvornog posta Toma Kuhlmanna na “Rapid E-Learning Blog”.

www.copperpot.eu