Mikroučenje u korporacijama

7 stvari koje vaši učenici žele od mikroučenja

Mikro-učenje, kao što i samo ime govori, novi je način prezentacije sadržaja učenja u kratkim grumenima ili kratkim rafalima informacija, tj. u trajanju od oko tri do deset minuta radi postizanja specifičnih usredotočenih ciljeva ili ishoda učenja.

Kako je ove tečajeve – veličine zalogaja, lako razviti i primijeniti na radnom mjestu, postaju jedno od najtraženijih rješenja za učenje na radnom mjestu. Još jedna izrazita prednost mikroučenja je njegova sposobnost da prati poslovne prioritete, čak i ako se oni prilično često mijenjaju. Jedan od takvih primjera su novi GDPR propisi koji se provode od svibnja 2018. u EU, a zahtijevaju brzu obuku o usklađenosti za sve zaposlenike i mogu se lako postići mikroučenjem.

Međutim, važno je pri odabiru i dizajniranju mikroučenja razumjeti što učenici žele od ovih metoda predavanja. Gledaju li kratke referentne vodiče u svom svakodnevnom tijeku posla ili traže informacije na vrijeme? Razmatranje svih ovih razmatranja može biti važan dio primjene uspješne strategije mikro učenja u vašoj organizaciji.

Na ovom smo blogu pokušali zauzeti perspektivu učenika o onome što oni očekuju od treninga ili tečaja mikro učenja:

1) Sažetost

Učenici žele da se sadržaj obuke podijeli na kraće grumene učenja u trajanju od oko 3 do 5 minuta kako bi ih mogli konzumirati tijekom pauze dok putuju na posao i kada je to potrebno.

2) Usmjerenost na učenika

Učenici žele moć prilagodbe i personalizacije svojih putova učenja, a to se može učiniti uz pomoć interaktivnog mikro učenja tako što će učenicima dati moć da odaberu svoj put učenja prema svojim stilovima učenja.

3) Pristupačnost

Moderni učenici danas nose razne uređaje poput tableta, pametnih telefona, IPAD-ova, pa čak i fleksibilnih prijenosnih računala. Dakle, učenici žele slobodu pristupa modulu na više uređaja koji podržavaju bilo kada i bilo gdje.

4) Angažiranost

Dodavanjem interaktivnih elemenata kao što su žarišne točke, klikanje gumba, povlačenje i ispuštanje, popunjavanje praznih mjesta i procjena pomaže učenicima da razbiju pasivnost mikroučenja, a zauzvrat, daje im povratne informacije o njihovoj izvedbi.

5) Pričanje priča

Učenici vole slušati dobro napisane i ispričane priče u mikroučenju. Bilo da se radi o liku koji pripovijeda svoju priču (prvo lice) ili pripovjedaču koji priča priču, pripovijedanje je ono čemu će se učenici s nestrpljenjem radovati.

6) Primjeri iz prakse

Učenici će se više odnositi i naučiti sadržaj ako se mogu povezati sa svojim radnim iskustvom. Tako možete koristiti stvarne scenarije, iskustva i primjere kako biste učenicima pokazali određenu temu ili temu tako da se učenik može dobro povezati s tom temom i pomoći u boljem zadržavanju.

7) Pričanje priče

Dodavanje naracija videozapisu s mikro-učenjem pomaže pojačati učenje, posebno ako nisu razumjeli ili su propustili audio pripovijedanje.

Da li i vaši učenici očekuju bilo što drugo od mikro učenja? Slobodno podijelite svoje komentare.