Kako je COVID-19 promijenio učenje?

Bez obzira jeste li poduzetnici, dizajneri obrazovnih sadržaja, programeri… koliko ste puta tijekom razgovora s nekim rekli “Radim u e-učenju”, a odgovor vašeg sugovornika bio je: “Čime se vi bavite?”

Danas industrija digitalnog učenja dobiva povijesnu priliku stupiti na scenu i biti svima dostupna i znana.

Tragedija koju je uzrokovao Covid neizbježno je stavila mogućnost rada i učenja na daljinu u središte pozornosti, otvorivši se tvrtkama, organizacijama i institucijama koje nikada nisu gledale dalje od tradicionalne komunikacije licem u lice.

Tragedija koja generira promjene


Promjena se, nužno, dogodila iznenada, a nedostatak mjerila doveo je do izbora najlakšeg, ali i potencijalno opasnog načina: prenošenja učionica u digitalne. Edukatori od kojih se traži da sate i sate provode ispred ekrana i studenti od kojih se traži da nadilaze svoje prirodne i ljudske sposobnosti i podnose dugotrajna kognitivna opterećenja. 

Pristupi su dramatično porasli na platformama poput Zoom, Teams, Meet. Zoom je s 10 milijuna korisnika dnevno prešao na 300 milijuna, a promet je narastao do tromjesečnog praga od 350 milijuna dolara.
Dobra vijest za nas je da nam rast Zooma govori i da su tvrtke s više od 10 zaposlenih (dakle mikro ili male tvrtke) porasle za 354% , a trajanje videopoziva doseglo je hiperboličku brojku od dvije tisuće milijardi minuta  u travnju.

Moguće posljedice


Ali što je bila posljedica tolike buke? Što će se dogoditi u narednim mjesecima?

S jedne strane, mnogi ljudi i organizacije približili su se digitalu. S druge strane, to su učinili samo na jedan od mogućih načina: korištenjem poziva. Vjerojatno su „Vidiš li me? i Možeš li me čuti?”  bile najčešće fraze u mnogim domovima. 

To je stvorilo podjelu između onih koji su uvidjeli novu alternativu unutar svoje profesije ili načina ažuriranja znanja i pristupa edukaciji, i onih koji su, obavivši obvezni poziv, odlučili  više ga ne koristiti kad nesretne okolnosti situacije završe.

Prvi je vjerojatno počeo istraživati i razumjeti kako je strukturirana naša industrija.

 Potonji ga – jednako vjerojatno – nikada više neće htjeti vidjeti ni na razglednici.

Kao da se gledajući dijamant svi koncentriraju na promatranje samo jednog lica. 

Webinari su, u kontekstima u kojima ih je ispravno koristiti, spektakularni. Ali oni su samo jedna od mogućnosti. Podsjećaju na  rane 2000-te , kada su internetski tečajevi bili tek nešto više od interaktivnog PDFa.

Uz pozive, postoje i nebrojene druge mogućnosti


U posljednjih 15 godina pioniri industrije digitalnog učenja, bez obzira je li riječ o tvrtkama ili pojedincima, pronašli su, eksperimentirali i tržištu predložili mnogo različitih i inovativnih načina mrežnog treninga . 

Danas je scenarij raznolik i nudi razne alternative u pogledu softvera, platformi, metoda prijenosa informacija, tehnološke podrške.

Sadržaj se može stvoriti pomoću alata koji (gotovo) svakoga dovodi u stanje da može stvoriti interaktivne, učinkovite i zabavne  tečajeve zahvaljujući činjenici da kodiranje više nije potrebno. 

Articulate, Adobe i Rise by Articulate omogućuju vam da iskoristite prednosti njihova izgleda kao web preglednika koji u potpunosti reagira tj.omogućuje automatsku grafičku prilagodbu sadržaja na temelju uređaja koji se koristi za njihov prikaz.

Tečajevi se mogu prenositi putem računala, tableta, pametnog telefona, preglednika, pametnog sata, pametnih naočala, a zatim instalirati na LMS platforme koje prate ponašanje korisnika kao što su Docebo, Moodle ili Talent LMS.

Zapravo se učenje pretvara u  neformalnu razmjenu informacija, gdje kolege postaju privremeni instruktori zahvaljujući razmjeni osobnih iskustava. 

U Copperpot-u strastveno želimo digitalnu transformaciju pasivne jednosmjerne komunikacije prenijeti u interaktivni hiperrelevantan sadržaj u stvarnom vremenu, koji zahtijeva aktivno sudjelovanje sudionika – više od pukog čitanja ili gledanja.

Zauzvrat za taj angažman, sudionici u stvarnom vremenu dobivaju hiperrelevantne rezultate do kojih im je stalo, a vaša se poruka izdvaja od kakofonije pasivnog sadržaja unutar i izvan vaše organizacije.

Mi smo stručnjaci za novi dizajn nastave koji beskrajne priručnike ili dosadan trening pretvara u kratke, zabavne, interaktivne, gamificirane i animirane sadržaje koji od zaposlenika ne traži dugotrajnu pozornost i prilagođava svoju dužinu užurbanom korporativnom okruženju, oskudnom vremenskim terminima rezerviranim za trening.

Što radimo?


Protrljamo ruke i bacimo se na posao.

Tek smo počeli hodati i vrijeme je da počnemo trčati.

Stvaramo digitalnu svijest , događa nam se Digitalna transformacija.

Želimo doprijeti do svakoga tko želi biti dio povijesnog rasta i razvoja digitalne svijesti i ukazati na činjenicu da su mogućnosti brojne i raznolike te da su one ovdje, sada.


Postoje čitavi svjetovi koje treba otkriti i istražiti, a mi smo pioniri, istraživači i putnici kroz vrijeme. Imamo prekrasnu i rijetku šansu da prvi stvorimo mogućnosti za svoje bližnje .Sve ovisi o nama. Sve ovisi o vama.

eLearning pruža nebrojene mogućnosti