Što je Mikroučenje: Potpuni vodič za početnike

Kada je trening teško probavljiv i učenicima uzrokuje nervozu, spretno rješenje je implementacija pristupa „malih zalogaja“. Pročitajte cijeli članak da biste saznali više o tome što je mikro podučavanje i kako ga možete koristiti kako biste povećali angažman u obuci i zadržavanje znanja zaposlenika!

Što je Mikroučenje, što nije, i zašto vam je potrebno?

Mikroučenje stvara velik utjecaj na poslovanje.

Mikroučenje je zanimljiviji, manje vremenski zahtjevan i proizvodno jeftiniji blizanac klasičnog eLearning učenja. Iako nije najbolje rješenje za svaku edukacijsku potrebu, Mikroučenje je iznenađujuće učinkovito za korporativno i komercijalno usavršavanje.

Do kraja ovog članka, znat ćete što je mikroučenje, koje su njegove karakteristike i kako ga koristiti u vašem treningu. Počnimo od početka.

Povratak na osnove: Što je mikro podučavanje?

Iako ne postoji službena definicija mikroučenja, sva poduka koja se temelji na mikro podučavanju dijeli jednu ključnu karakteristiku: kratkoću. To su male nastavne jedinice učenja ili kratkoročne aktivnosti učenja.

Mikro-obuka donosi kratke nalete sadržaja učenicima kako bi učili prema vlastitom nahođenju. Sadržaj može sadržavati mnoge oblike, od teksta do punog interaktivnog multimedijalnog sadržaja, ali uvijek treba biti kratak.

Evo primjera sadržaja mikroedukacija:

 • Tekst (fraze, kratke točke)
 • Slike (fotografije, slike)
 • Video (kratkog izvora)
 • Audio (kratki isječci govora ili glazbe)
 • Testovi i kvizovi
 • Igre (npr. Jednostavni izazovi na jednom zaslonu)

U ovom trenutku važno je napomenuti da ne podržavaju sve aplikacije za mikro podučavanje svaku od tih vrsta sadržaja. Provjerite kod dobavljača za mikro-učenje kako biste bili sigurni da su vaši omiljeni formati podržani.

Iako je „trening veličine zalogaja“ postao sve popularniji tijekom posljednje dvije godine, ima dugu povijest, čak i prije nego što su računala bila u modi. No, doista je dobio vjetar u leđa kad se spojio s modernim smartphone uređajima. Tome je toliko je tako da vodeće platforme za mikroučenje ostavljaju dojam (obrazovne) mješavine Twittera i Instagrama.

U dobu zauzetosti rasporedima i sve kraćim rasponom pozornosti, mikroučenje je gotovo savršen model obuke. I može se koristiti za sve vrste treninga. Nekoliko primjera za mikro edukaciju: uvođenje zaposlenika u posao, compliance treninzi, obučavanje vještina, edukacija o proizvodima ili uslugama, ili edukacija o korištenju alata i procesa-

Koje su prednosti mikro-učenja?

 1. Brže se isporučuje

Manje stvari za pisanje znači kraće vrijeme isporuke tečaja. Pomoću mikro edukacije možete napraviti tečaj s desecima jedinica za sat vremena. To vam omogućuje bržu reakciju na promjene poslovnih ciljeva i novih zahtjeva za obukom.

 1. Financijski je dostupnije

Tečajevi mikro-učenja poprilično su jeftiniji za proizvesti. Zahtijevaju manje resursa i trebaju manje instruktora. Za proizvodnju nisu potrebni nikakvi posebni “alate za mikroučenje” za stvaranje sadržaja; redoviti će urednik LMS sadržaja biti dovoljan – iako će, naravno, specijalizirana platforma za mikro podučavanje proces učiniti lakšim.

 1. Fleksibilno je

Tečajevi za mikro-učenje mogu pokriti bilo koji predmet koji redovni tečajevi e-učenja mogu; samo u obliku veličine zalogaja. Možete stvoriti tečajeve koji daju široki pregled predmeta koji se uči, ili stvoriti one koji se bave složenijim temama.

 1. Učenicima je interesantniji

Mikroučenje je najprivlačnija metoda isporuke treninga. Iskustvo mikroučenja slično je provjeri omiljene društvene aplikacije na pametnom telefonu, u usporedbi s “ozbiljnim” proučavanjem redovitog treninga.

 1. Potiče zadržavanje znanja

Prema istraživanjima koja se bave mikro-učenjem, kada se sadržaj više puta proučava i ponovno pregledava u trenucima prije zaborava, zadržavanje je intenzivnije i bolje. Takvo se repetitivno učenje lijepo uklapa u jedinice mikroučenja, budući su male i samostalne, učenici im se mogu vratiti u trenutku nastanka njihove potrebe za znanjem.

 1. Pruža učenicima više slobode

Uobičajeni on-line tečajevi puni tekstova nisu idealni za učenje u kratkim vremenskim jedinicama. S druge strane, Mikroučenje omogućuje učenicima uživanje u opuštenom učenju kad god im se stvori i najmanji višak vremena. Osim toga, budući da su tečajevi mikroučenja kratki i mali, lako se mogu preuzeti u izvanmrežnom načinu.

Koji su ograničenja mikroučenja?

Mikroučenje se ne može jednostavno nazvati boljim ili lošijim od uobičajenog eLearninga – sve ovisi o temi. Ali općenito:

 1. Nije idealno za složene koncepte

Jedinice mikroučenja su odlične za isporuku jednostavnih informacija, ali nisu nužno najbolje za isporuku složenih koncepata. Doduše, to je moguće, ali će zahtijevati više napora: koncept će se morati razbiti u jednostavne dijelove. Uzimajući to u obzir, tečaj veličine zalogaja je sjajan način za high-level pregled određene teme.

 1. Nije prikladan za obuke koje ulaze u dubinu teme

Ako imate predmet koji zahtijeva temeljitu studiju, mikroučenje možda nije najbolji pristup. Na primjer, možete ga koristiti za učenje njemačkog, ali ne i za učenje njemačke književnosti. Ipak, u mnogim slučajevima, a osobito u poslovnom obrazovanju, upravo je ono što je potrebno je kratki samostalni tečaj.

Najbolje prakse Mikroedukacija

U usporedbi s tradicionalnim tečajevima, lakše je započeti stvaranje i brže završavanje tečaja za mikro-učenje. Naravno, još uvijek se moraju slijediti najbolje praksi kako bi to bilo ispravno učinjeno:

 1. Provjeriti prikladnost upotrebe

Ako je predmet učenja složen te zahtijeva temeljitu studiju, ili poziva na osobnu obuku, mikro-učenje vjerojatno nije prikladno. Doduše, i dalje bi se moglo dobro uklopiti kao dodatna obuka.

 1. Obrati višak sadržaja

Nemojte samo zalijepiti komade vašeg redovnog eLearning materijala u mikroučenje. Napišite kratki i fokusiran sadržaj koji obuhvaća bit onoga što pokušavate podučavati.

 1. Koristiti Multimedijalni sadržaj kako biste unaprijedili učenje

Učenje čitanjem teksta dosađuje učenicima. Dodavanjem relevantnih multimedijskih sadržaja kao što su videozapisi, fotografije, ilustracije i animacije, zadržati će se učenikov interes i ono najbitnije – pozornost. Pažljiv odabir multimedije bi trebao dodati vrijednost predmetu učenja,  ne samo izgledati “lijepo”.

 1. Uključiti opciju za povećanje angažmana

Ako platforma za mikroučenje podržava gameifikaciju, dodajte nekoliko elemenata na svoje tečajeve. Gamifikacija je poznato oružje za povećanje angažmana redovnog eLearninga, a još je zanimljivije ako ga se kombinira s iskustvom mikroučenja na mobilnim uređajima.

 1. Koristite mikro-procjene za procjenu napretka

Ako mikroučenje ide dobro, sljedeći korak se nameće sam po sebi su mikro-procjene. Koristite mini testove i kratke kvizove kako biste bili sigurni da vaši učenici napreduju s ciljevima obuke.

Spremni za Mikroučenje?

Sada znate što je mikro podučavanje. Ali postoji li bolji način da ga potpuno shvatite već da ga sami testirate? Doživite ga sami i dobit ćete uvid u velike mogućnosti koje „treninzi u malom“ pružaju.